Přejít na hlavní obsah

Příběh naší firmy: od koláčků až po milion slaných pochutin měsíčně

Příběh naší firmy: od koláčků až po milion slaných pochutin měsíčně

První výrobní linka na pečení slaných tyčinek se nám vešla do jedné větší místnosti rodinného domku. A o čtvrtstoletí později patří naše společnost Vest k jedněm z největších a nejúspěšnějších českých výrobců trvanlivého slaného pečiva, konkrétně slaných tyčinek, krekrů a preclíků. Vest v letošním roce slaví 25. výročí od zahájení první výroby, pojďme si při této příležitosti připomenout příběh naší společnosti.

Tyčinková vůně dnes již legendárních Vestek se poprvé linula Bohuslavicemi u Zlína v roce 1996. „Jsem dodnes vděčná manželovým rodičům, kteří nás nechali přestavět přízemí svého rodinného domu a následně i zastavět zahradu. Zpětně si toho vážím čím dál víc, jak nás při startu podnikání podpořili a věřili nám. Začátky byly strastiplné. První Vánoce nás překvapilo nečekané množství objednávek. A jelikož jsme nedokázali sehnat žádné brigádníky na vánoční svátky, tak jsme sami zasedli k balení tyčinek. K lince jsme si přinesli televizi a pohádky jsme sledovali při práci,“ vzpomíná jednatelka společnosti Jana Večerková, která Vest řídí spolu se svým manželem, švagrem a švagrovou.

Čtyři jednatelé společnosti Vest spol. s r.o. (zleva): Kamil Večerka, Daniela Večerková, Jana Večerková, Stanislav Večerka.

Vše začalo u svatebních koláčků

Celý příběh firmy Vest začal už ovšem v roce 1991, a to paradoxně u sladkého pečiva. „Švagr se vyučil jako pekař-cukrář, rodiče mu doma vytvořili malou cukrářskou dílnu a on začal péct pro známé svatební koláčky. Časem chtěl zkoušet smažit i koblihy, ale nakonec začal přemýšlet o produktech s delší trvanlivostí. Tak jsme to dali dohromady a začali jsme péct slané tyčinky. My s manželem jsme si vzali na starosti obchod a distribuci a švagr výrobu. A tak je to v podstatě i dodnes, akorát v mnohem větším měřítku,“ usmívá se Jana Večerková.

Dnes už ve Vestu, který se v roce 2000 přestěhoval do větších výrobních prostor ve Zlíně v Loukách, pracuje zhruba 50 zaměstnanců a měsíčně se zde vyrobí okolo jednoho milionu kusů slaných pochutin. Firma výrazně investovala do modernizace naposledy před dvěma lety, kdy rozšířila výrobní areál o novou halu a spustila v ní novou špičkovou automatickou linku, která je dlouhá téměř sto metrů a oproti starším linkám dokáže péct téměř dvojnásobné množství za stejný čas. A k 25. výročí si letos Vest nadělí další novou budovu, která rozšíří stávající sklady a expedice.

Stavba nové haly v letech 2017-2019.

Večerkovy (nejen) slané tyčinky

Co se vlastně skrývá pod názvem značky Vest? Odpověď je překvapivě jednoduchá – jedná se o zkratku pro „Večerkovy slané tyčinky“. Během let však jemné solené tyčinky doplnily preclíky, krekry, mixy, tyčinky široké i zatočené – zkrátka slané pečivo různých tvarů a s různými příchutěmi, na jaké si jen vzpomenete.

Největším hitem značky Vest jsou makové krekry Makovky, pečené preclíkové chipsy Precle nebo mixy slaného pečiva Quadro mix a Magic mix. U maminek a jejich dětí jsou oblíbené také Kinder tyčinky, které jsou upečené bez posypu soli a obsahují vlákninu a vápník. Ať už zkrátka hledáte „zobání“ k televizi nebo chystáte pohoštění pro návštěvu, určitě si v obchodě nezapomeňte dát do košíku slané dobroty od Vestu, které potěší malé i velké.

Celý sortiment značky Vest čítá aktuálně zhruba tři desítky produktů, které lze koupit téměř ve všech prodejnách mezinárodních řetězců i v menších českých obchodních sítích. Nejvíce produktů značky Vest najdete v Kauflandu či v obchodech sítě COOP.

A jaký je výhled rodiny Večerkových do dalších let? „Už teď vymýšlíme, čím v příštích letech ohromíme naše zákazníky i odběratele. V jednom máme ale jasno: ať budeme vyrábět trvanlivé slané pečivo různých tvarů a příchutí, tak značka Vest bude i nadále zárukou vysoké kvality a poctivé práce. Chuť je pro nás hlavní, přes veškeré tlaky v našem vysoce konkurenčním prostředí rozhodně nechceme šetřit na kvalitě surovin,“ uzavírá Jana Večerková.